U bevindt zich hier: Start » Evenementen 2022 » Midden-Drenthe Smilde » Appelscha

Appelscha

In een ver verleden ook wel Appelsche genoemd, is een dorp in Stellingwerf-Oosteinde met een rijke geschiedenis.

Eeuwenlang was Appelscha een kleine boerengemeenschap, ingeklemd tussen de droge zanderige heide en het schier eindeloze natte veen, toen nog de Appelschaster- en Fochteloër venen genaamd.

Samen met de boeren van 'de Fochtel' werden rond 1450 leidijken aangelegd om het zure lekwater uit dat veen en hun akkers te weren. Het graven van de vaart maakte de turf bereikbaar en leverde later landbouwgrond op. Maar de komst van duizenden Friese turfstekers zorgde vanaf 1827 voor veel commotie.

De sociale-, woon- en voedselsituatie was ronduit slecht. Veel van die arbeiders gingen op of bij het af te graven veen wonen op de plaats waar nu het dorp Ravenswoud ligt, hetgeen de turfstekers de lange mars vanaf de Boerestreek bespaarde.

Bezienswaardigheden

Het Fochteloërveen

Dit veengebied is een van de laatste restanten 'levend' hoogveen binnen Nederland. Hier groeit de veenlaag nog steeds aan. Overigens is vrijwel het gehele oorspronkelijke hoogveengebied afgegraven.

Het gebied bestaat voor het grootste deel uit veengronden, heide en vennen, terwijl in het noorden enkele naaldbossen zijn aangeplant.

Het gebied is ontsloten door middel van een aantal fiets- en wandelpaden. Dwars over de heide fietst u naar Veenhuizen. Vanaf de zeer bijzondere uitkijktoren in Ravenswoud heeft u een prachtig uitzicht over het Fochteloërveen. Ook bij de vogelkijkhut aan het begin van het fietspad heeft u een prachtig uitzicht over dit bijzondere gebied. Meer informatie

Historische Vereniging Appelscha

Fietstocht langs WO II monumenten
Leden van deze vereniging hebben twee bijzondere fietsroutes uitgezet. De route die langs historische bezienswaardigheden uit de WOII gaat is onder leiding van een gids. De tocht gaat onder andere langs de Prins Bernard Kazerne. Deze "Kazerne" was een onderduikershol die door het verzet werd gebruikt.

Tijdens deze tocht krijgt u onder andere uitleg over het leven van het verzet in dit hol.

Fietstocht door het veen
De tweede fietstocht gaat door het vroegere veengebied van Appelscha. Deze tocht is ca 18 km lang. U krijgt uitvoerige informatie over de turfgeschiedenis van Appelscha. In deze plaats vond de laatse en grootste vervening van Zuidoost Friesland plaats.

De vereniging heeft een eigen onderkomen dat als een klein museum is ingericht. Daarnaast vindt u er allerlei documentatie over historisch Appelscha.

Het adres is:
De Bosberg 1
8426 GJ Appelscha.
Meer informatie