U bevindt zich hier: Start » Aanmeren » Assen

Aanmeren in Assen

De hoofdstad van Drenthe. Deze stad heeft twee gezichten. Enerzijds de statige deftigheid van een oude stad met schitterende oude gebouwen, anderzijds de drukte van het nieuwe stadshart met moderne winkelcentra.

Eens was Assen niet meer dan een verzameling boerderijen. Een klein gehucht in de schaduw van Rolde. In de loop van de tijd is het gehucht uitgegroeid tot hoofdstad van Drenthe.

Hoe is die ontwikkeling gegaan? En hoe kan het dat Assen de hoofdstad is geworden? Het voormalige klooster speelt daar een belangrijke rol in.

Het ontstaan van Assen is nauw verbonden met het nonnenklooster van de 'Cisterciënzer orde Maria in Campis'. Dit klooster werd omstreeks 1245 gesticht in de omgeving van Coevorden. Wateroverlast en slechte akkerbouwgronden waren de reden dat het klooster rond het jaar 1260 verhuisde naar Assen.

  • Drentse Hoofdvaart
  • Kloosterhaven
  • Marsdijk
  • Havenkanaal
  • De Blauwe as

De Drentse Hoofdvaart

De vaart liep aanvankelijk tot aan Kloosterveen, het huidige Bovensmilde. In 1780 werd de vaart tot Assen doorgetrokken. De vaart liep tot aan het centrum. Het laatste deel noemt men nog steeds De Kolk.

De Drentse Stoomboot Maatschappij, die een passagiers- en goederenvervoersdienst onderhield met Meppel, had aan de kade een vaste ligplaats.

Sedert medio 2008 is het centrum van Assen weer per boot bereikbaar. Het oude stukje vaart, dat jaren lang afgesloten is geweest van de Drentsche Hoofdvaart, is weer bevaarbaar gemaakt. Aan het eind, op enkele minuten loopafstand van het centrum van Assen, is de passantenhaven De Kolk. Deze is ingericht met elektriciteitsvoorziening.

Het is zeker de moeite waard om bij Hijkersmilde van de trufroute af te wijken om vervolgens door te stomen naar Assen.

Wanneer De Kolk, vanwege de drukte, geen aanmeerplaatsen meer heeft, kunt u naar de volgende aanmeerplaatsen gaan.
Meer informatie over varen in Assen

Kloosterhaven
Na het passeren van de Klootserbrug treft u direct aan bakboordzijde de passantenhaven Kloosterhaven. Het is een kleine haven waar verder geen voorzieningen zijn.
Het centrum van Assen ligt slechts op 15 minuten fietsafstand.

Meer informatie over varen in Assen.

Passantenhaven ten noorden van Assen Marsdijk
Ten noorden van Assen, aan het Noord Willemskanaal, komende vanaf de Sluis Peelo, treft u aan stuurboordzijde, een grote passantenhaven.

Er zijn geen sanitaire voorzieningen. Het centrum van Assen ligt op ca 15 minuten fietsafstand.

Meer informatie over varen in Assen

Havenkanaal
Het Havenkanaal is het hele jaar open voor de recreatie- en beroepsvaart. Voor het Havenkanaal geldt eenrichtingsverkeer voor de beroepsvaart. Er liggen twee bruggen en een viaduct in het kanaal

Meer informatie over varen in Assen

De nieuwe recreatieve vaarroute van Assen, de Blauwe As, is klaar.

Kijk ook op: Hoe het water in Assen kwam. Een historische terugblik. In dit verhaal ga je ruim 200 jaar terug in de tijd als Assen wordt aangesloten op grote waterwegen.

Meer informatie over De Blauwe as.
Laatste nieuws.