U bevindt zich hier: Start » Aanmeren » Westerveld » Uffelte

Aanmeren in Uffelte

Zowel bij de sluis als bij de 1e Uffelterbrug zijn aanmeerplaatsen. Het zijn uitstekende startpunten voor het verkennen van de omgeving ten oosten en ten westen van de Drentse Hoofdvaart.

Aan de oostzijde van de Drentse Hoofdvaart loopt de Oude Vaart, die in eerste instantie voor het vervoer van turf werd gebruikt. De ommelanden, met zijn smalle klinkerweggetjes en fietspaden lopen door tot aan de dorpen Ruinen en Ansen.

Vier prachtige natuurgebieden zijn vanuit Uffelte op de fiets bereikbaar. Het zijn het Oosterzand, het Westerzand en het Holtingerzand, ten westen van de Drentse Hoofdvaart. Ten oosten van de vaart liggen de de Anser Dennen, Rheebruggen en het Geuzingerveld.

Samen met de ten noorden en ten westen gelegen essen is Uffelte nog herkenbaar als een typisch Drents esdorp.

Uffelte staat bekend om zijn gezellige volksfeesten. Zie hier het programma.

Drukte bij de 2e Uffelterbrug

In Uffelte zie je nog duidelijk de kenmerken van een oud esdorp. Een verzameling van oude boerderijen uit ca 1700

Voorzieningen

Bij de aanmeerplaats noordelijk van de 1e Uffelterbrug heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van de wasserette, het toilet en de douche van het café restaurant Frederikshaven.

Ten oosten van de vaart

Daar ligt het landgoed Rheebruggen. De oudste berichten over het gebied dateren uit 1382. Het landgoed is lange tijd in adellijk bezit geweest, gedomineerd door de havesathe Rheebruggen. Het terrein is een zeer oud cultuurlandschap, gelegen in het stroomgebied van de Oude Vaart tussen Uffelte en Ansen.

Het Huis Rheebruggen is in 1835 afgebroken. Van de vroegere havesathe is alleen de gracht nog aanwezig. Enkele zandstenen versierselen van het huis zijn in de voorgevel van de boerderij met huisnummer 8 aangebracht.

Verderop ligt het mooie dorp Ansen, met zijn prachtige karakteristieke Drentse boerderijen. In de directe omgeving liggen de Anser Dennen, het Geuzingerveld en de Dwingeloose Heide. Prachtige natuurgebieden waar het oude Drenste landschap nog zichtbaar aanwezig is. Een kudde schapen loopt hier nog op de grote stille heide.

Ten westen van de vaart

Westelijk van de Drentse Hoofdvaart ligt een rijk bos- en heidegebied van het Uffelter binnenveld, het Uffelter zand, het Brandeveen en het Holtingerveld.

Dit gebied loopt ten oosten van Uffelte en grenst aan Havelte, Wapserveen en Wittelte.

Stichting Peter Nijhoff

De Stichting Peter Nijhoff organiseert wandel- en fietsarrangementen. Er zijn fietsroutes uitgezet van ongeveer 40-60 kilometer elk. De wandelroute is 62 km en is opgedeeld in drie dagroutes. Meer informatie