U bevindt zich hier: Start » Aanmeren » Westerveld » Dieverbrug

Aanmeren in Dieverbrug

De plaats dankt zijn naam en zijn bestaan aan de Drentse Hoofdvaart. In de sluis bij Dieverbrug schutte men voorheen de turfschepen die onderweg waren naar Meppel en vandaar naar de steden aan de IJssel en in Holland.

De Veerkade te Dieverbrug
De Veerkade te Dieverbrug

Passagiers en goederen aan boord van de stoomboot de Assen II, van de Drentsche Stoombootmaatschappij (DSM). Op de achtergrond het etablissement van Sjoert Benthem.

Dieverbrug is een van de meest populaire aanmeerplaatsen. Men kan er aanmeren tussen de brug en de sluis, direct ten noorden van de brug en direct ten zuiden van de Dieversluis. Voor het vinden van een ligplaats is het verstandig vroegtijdig te arriveren.

Vanwege zijn ligging is Dieverbrug een uitstekend startpunt voor uw wandel- en fietstochten. Ten oosten van de vaart liggen de dorpen Dwingeloo, Eemster en Lhee. Ten zuidoosten van Dwingeloo ligt het grote bosgebied van de Boswachterij Dwingeloo en het nationale park Dwingelerveld.

Aan de westelijke zijde liggen de dorpen Diever, Wapse en Vledder. Ten noorden van deze dorpen ligt het nationaal park het Drents Friese Wold, dat zich uitstrekt tot aan Appelscha.

"An de Brogge".

Vrijwilligers van de Historische Vereniging Gemeente Diever hebben meegewerkt aan het samenstellen van het boek "An de Brogge".

"Het begon allemaal met één beekje: de Lake. Een beekje dat uitgroeide tot het kloppend hart van Dieverbrug. In 1832 een klein gehucht met slechts vier boerderijen, nu uitgegroeid tot een dorp. Om de groei te begrijpen (...)

"An de Brogge" beschrijft de interessante geschiedenis van Dieverbrug door de jaren heen. Het boek is rijk voorzien van historische beeldmateriaal. Het kost € 10 voor leden van de vereniging en 15 € voor niet leden, exclusief verzendkosten.

Het boek is verkrijgbaar via het secretariaat van de historische vereniging.

Dieversluis
Dieversluis Ten noorden van de sluis is de populaire aanmeerplaats Dieverbrug

Brandstoffen en olie

Bij het brandstoffenstation van Blok kunt u terecht voor al uw brandstoffen, olie en smeermiddelen.

Bij het station kunt u aanmeren voor de nodige services.

Passantenhaven  

Links de passantenhaven ten zuiden van de Dieversluis. Rechts ten noorden van de sluis, de Veerkade.

Naast de ligplaatsen direct ten noorden van de Dieversluis heeft Dieverbrug 25 extra ligplaatsen voor plezierjachten aangelegd, met douchgelegenheid en toiletten, stroomvoorziening en water.

Supermarkten
Coop te Diever
Aldi Dwingeloo
AH Brink, Dwingeloo
Fruithuis Joop Kamp

Kalkovens

Ongeveer 300 meter ten noorden van Dieverbrug staan twee kalkovens. Deze zijn in 1926 gebouwd en werden gebruikt voor de productie van schelpkalk. De schelpen die hiervoor werden gebruikt kwamen uit de Waddenzee en werden met de boot aangevoerd.

In de ovens werden schelpen verbrand tot kalk. Lagen schelp en brandstof (oa. turf) werden via een transportband in de ovens gestort. Bij verbranding zakte de hele massa in een omgekeerd gemetselde kegel in de oven naar beneden, totdat de massa via openingen naar buiten werd gestuwd.

De kalk werd opgeschept in kruiwagens en vervoerd naar een zogenaamd leshuis, waar het kalk met water werd geblust (het lessen). Daarna werd de gebluste kalk gezeefd en verpakt in zakken. Het kalk werd gebruikt als grondstof voor metselspecie en voor het verbeteren van de landbouwgronden met een hoge zuurgraad.

Bron: het tijdschrift Opraekelen
Historische Vereniging Gemeente Diever