U bevindt zich hier: Start » Evenementen 2022 » Midden-Drenthe Smilde

Midden-Drenthe Smilde

Een veenkolonie in de gemeente Midden-Drenthe aan weerszijden van de Drentsche Hoofdvaart tussen de Spiersbrug en de Veensluis (schutsluis). De naam Smilde is vermoedelijk afgeleid van 'Smilija'. In de alleroudste gegevens komt de naam Smilde al of niet verbasterd voor.

Oorspronkelijk heet het deel van Smilde van de zijde van Diever tot de Wolvenberg 'Hoeger' en daarna 'Hooger Smilde' vanwege de veel hogere ligging dan het gebied waaruit de vervening is begonnen en 'Oude Smilde' omdat het verreweg het oudste bewoonde deel van deze plaats is.

Het gedeelte van de Wolvenberg tot de Veenhoop lag in de Hijker marke en is daarom 'Hijker Smilde' genoemd. Van de Veenhoop tot de Grietmansbrug werd 'Nije Smilde' genoemd en dan volgde het boveneind van de aanleg van deze plaats 'Boven Smilde'. Bovensmilde is rond 1823 ontstaan. Het dankt zijn naam dus aan het feit dat het gezien vanuit Meppel bovenaan ligt.

De hele streek langs de vaart is ongeveer 17 kilometer lang.

Smilde
Smilde

Bezienswaardigheden

Vanaf de aanmeerplaats in Hoogersmilde kan men wandelen en fietsen. Hoogersmilde ligt direct aan het nationale park het Drents Friese Wold. Aan de oostelijke zijde van de vaart ligt op fietsafstand het Hijkerveld en het Zuid Hijkerzand.

Kunst langs de vaart

De Koepelkerk

De kerk van de hervormde gemeente Hijkersmilde - Kloosterveen, in de volksmond Koepelkerk genoemd, is een typisch voorbeeld van protestantse kerkbouw.

Het is gebouwd naar een ontwerp van architect Abraham Martinus Sorg in opdracht van het provinciaal bestuur van Drenthe.

De middeleeuwse kerk, Romaans of Gotisch, werd steeds zo gebouwd dat de kerkgangers met het gezicht naar het Oosten zaten.
Meer informatie

Knapzakroute

Wandelen in de omgeving van Hoogersmilde. U gaat wandelen 'op de Smilde'. Zeg namelijk nooit 'in Smilde'.

In een veenkolonie werden de eerste huizen destijds op het veen gebouwd, vandaar dat 'op de Smilde'.

Ga naar

  • Appelscha

    In een ver verleden ook wel Appelsche genoemd, is een dorp in Stellingwerf-Oosteinde met een rijk...