U bevindt zich hier: Start » Evenementen 2019 » Westerveld » Dwingeloo

Dwingeloo

Op nog geen twintig minuten fietsen afstand van Dieverbrug ligt Dwingeloo, een gastvrij en gezellig dorp met ongetwijfeld één van de allermooiste en gezelligste brinken van ons land.

De brink is het lommerrijke centrum van het dorp waar u kunt genieten van enkele fraaie boerderijen en andere oude en gerestaureerde panden.

Kenmerkend voor Dwingeloo is de Siepel, de unieke en fraaie uivormige toren van de Nederlands Hervormde kerk.

Bijzonder is ook het beeld van de juffer van Batinghe die verlangend naar de Siepel kijkt in afwachting van de bouwheer.

De juffer van Batinghe
De juffer van Batinghe

In dit fraaie dorp worden veel zomeractiviteiten gehouden. De historische Siepeldagen op de Brink en de sterrenkijkavonden in het Planetron zijn de moeite waard om te bezoeken. Kortom, er is veel te beleven in Dwingeloo.

Het is dan ook zeker de moeite waard vanaf de aanmeerplaats Dieverbrug een bezoek te brengen aan het mooi dorp Dwingeloo. Meer informatie.

Paardendagen de Westhoek

het paardensport evenement van Zuid-West Drenthe voor de hele familie op vrijdag 21 en zaterdag 22 juli 2017.

Tevens wordt er zaterdag gestreden om de grote prijs van de Westhoek, hiervoor zullen de beste springcombinaties van de diverse rubrieken worden uitgenodigd. Het geheel wordt omlijst met diverse (kinder) activiteiten. Kom en geniet met ons van een prachtige paardensportevenement. Toegang is gratis. Lees meer

  • TIP-Westerveld
  • Activiteiten
  • Nationale park Drenthe
  • Musea

Zomerzinnen

Een literatuur- en muziekfestival. Hier het programma voor 2019.

Fiets4Daagse Dwingeloo

Op dinsdag 27, woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 augustus 2019 kunt u meedoen met de Fiets4Daagse van Dwingeloo. Meer.

Oogstdag in Lhee

"De rogge is riepe" Al wandelend langs de oude Saksische boerderijen bent u getuige van diverse aktiviteiten die u terug brengen naar grootmoeders tijd: boeren maaien rogge met de zeis en sikkel, paarden trekken de maaimachine en zelfbinder, boerinnen binden de garven.

De notaris houdt boelgoed, de bakker kneedt het deeg voor de veldoven en de boerenkapel blaast een vrolijk deuntje in de schaduw van de korenmijt.

Op verschillende locaties vinden exposities plaats: o.a. oude trekkers en motoren, modelbouw en gebruiksvoorwerpen uit vroeger tijden en diverse schilders exposeren een ruime collectie schilderijen.

Tijdens het oogstfeest worden dorswedstrijden met dorsstok en vlegel gehouden. Kom naar het dorpshart van het schilderachtig en idyllisch gelegen dorp Lhee vlakbij Dwingeloo, en geniet een hele dag lang van de sfeer van het ouderwetse oogsten.

Een bezoek aan de oogstdag is zeker de moeite waard. U waant zich helemaal in grootmoeders tijd.
Meer informatie

Informatieve sites

De sterrenwacht
De sterrenwacht

Het Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is onderdeel van het Nationale park van Drenthe. Een landschap als dat van komt niet zomaar uit de lucht vallen. Duizenden jaren lang is er aan dat landschap van alles veranderd tot het landschap van nu. De historie van dat landschap is nog steeds goed af te lezen. Die historie is deels ook maatgevend voor het beheer van het huidige landschap in het nationaal park.

Ga naar: Algemene informatie

Planetron

Even buiten Dwingeloo, aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld, vindt u Planetron Cinedome. Een bijzondere attractie, alleen al door de vormgeving van het gebouw. Op een groot koepelvormig projectiescherm van 350 m2, het grootste projectiescherm van Noord Nederland, worden duizelingwekkende voorstellingen getoond. Meer informatie

Hervormde kerk

De Hervormde kerk van Dwingeloo met zijn opvallende uivormige torenspits rijst boven het geboomte uit. In de volksmond wordt de toren "de Siepel" genoemd, de Drentse benaming voor ui. De huidige torenspits dateert van na de grote brand van Dwingeloo in 1923. De vorige spits was veel ranker en was in 1630 gebouwd.

De toren behoort tot het bekende Drentse type (vergelijk Beilen en Rolde) met aan elke zijde een slanke spitsboog, echter met dit verschil dat de hoogopgaande onderbouw gesloten is, uitgezonderd de ingangspartij aan de westzijde.

Omstreeks 1500 werden de traditionele torenspitsen vaak vervangen door elegante peervormige bollen met open ornamenten, die later vaak dicht gemaakt werden. Waarschijnlijk is de peervormige torenspits in Dwingeloo gebouwd in 1631, nadat een jaar tevoren de torenspits naar beneden was gekomen en dwars door het dak van de kerk viel.