U bevindt zich hier: Start » Evenementen 2019 » Westerveld » Vledder

Vledder

Vledder ligt in het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid. De prachtige dorpen Frederiksoord, Wilhelminaoord, Boschoord en Doldersum behoren ook tot dat gebied.

De maatschappij is een oorspronkelijke landbouwkolonie dat als middel diende in de strijd tegen de armoede. De oprichter van de maatschappij was generaal Van den Bosch.

Op 25 augustus 1818 werd de eerste steen gelegd voor de eerste kolonistenwoning. Het Landgoed 'Westerbeeksloot' in het huidige Frederiksoord, werd het bestuurlijk centrum van de Maatschappij van Weldadigheid.

Tot opheden zijn de sporen van toen nog duidelijk zichtbaar aanwezig. Een bezoek aan Vledder en omgeving is dan ook zeker de moeite waard. In het museum Koloniehof in Frederiksoord duikt u de geschiedenis in van de maatschappij.

Van de dorpen Vledder, Doldersum en Nijensleek is de precieze ouderdom niet bekend, maar ze dateren in ieder geval uit de Middeleeuwen. Het brinkdorp Vledder kreeg vermoedelijk zo rond het jaar 1000 de eerste kapel, de voorloper van de in de 15e eeuw gebouwde kerk.

Vledder, met zicht op de kerk
  • Activiteiten
  • Musea
  • Nationale park Drenthe

Activiteiten in de kolonie

Ruim 800.000 Nederlandse stammen af van de kolonisten van destijds. Veel mensen hebben in de loop van de afgelopen jaren al gebruik gemaakt van de mogelijkheid om uit te zoeken of zij roots in de koloniën hebben. Lees meer

Activiteiten

De Stichting Aktiviteiten is een actieve organisatie in Vledder en organiseert het hele jaar door allerlei activiteiten. Agenda

DvhN Lentefair

Dagblad van het Noorden organiseert op zaterdag 13 en zondag 14 mei de leukste voorjaarsfair van Noord-Nederland. Vorig jaar werd de LenteFair door ruim 12.000 mensen bezocht. Zij genoten van de nieuwste trends op het gebied van outdoor, wellness, planten en bloemen, brocante, culinair en lifestyle. Hier meer informatie.

Lentefair Frederiksoord
Lentefair Frederiksoord

Het wegdorp Nijensleek ontstond aan het eind van de 13e eeuw of aan het begin van de 14e eeuw. De turfgraverijen begonnen rond 1550 in de venen ten noorden van Nijensleek en breidden zich in de 17e eeuw uit tot aan Westerbeeksloot.

In 1818 kwam een grote ommekeer in de geschiedenis van Vledder: de "Maatschappij van Weldadigheid" werd opgericht door generaal Johannes van der Bosch. De stichting trok zich het lot aan van arme mensen. Vanuit het hele land werden gezinnen naar de "koloniën" van de Maatschappij gestuurd om te werken.

Voormalige bewoners
Voormalige bewoners

Op de woeste gronden ontstonden de vrije koloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord. In eerste instantie had het werk een agrarisch karakter. Later kwam er de ambachtelijke industrie bij, zoals: een spinnerij, een manden- makerij, een zuivelfabriek, etc. Frederiksoord was het bestuurscentrum van de Maatschappij.

Vele koloniehuisjes in Frederiksoord en langs de weg naar Noordwolde herinneren nog aan het 'koloniale' verleden.

Maatschappij van Weldadigheid

In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht om de grote armoede in Nederland te bestrijden. Tegenwoordig kunnen wij nog volop leren van de ervaringen die door de Maatschappij zijn opgedaan.

Zo kende men al vanaf 1819 het verplichte onderwijs en had men binnen de Maatschappij in 1827 een verplicht ziekenfonds. In 1893 begon de Maatschappij als één van de eerste instellingen in Nederland met de verzorging van bejaarden.
Meer informatie

Museum De Proefkolonie

De Proefkolonie dat u zo’n 200 jaar terug in de tijd brengt. In 1818 komt de sociaal bewogen Johannes van den Bosch met een ambitieus plan om de armoede in ons land te bestrijden door de stichting van landbouwkoloniën. Dit is het begin van de invloedrijke geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Als eerste wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht.

Huis van Weldadigheid

Museum De Proefkolonie is gevestigd in het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord. Hier bevindt zich ook een Tourist Info Punt (TIP) waar onze gastheren en -dames u graag alles vertellen over het gebied van de voormalige vrije koloniën, omringd door drie prachtige Nationale Parken. Ook kun je hier fietsen huren om het gebied te ontdekken.

Museum De Proefkolonie is open vanaf 1 mei 2019. Meer informatie.
Adres: Majoor van Swietenlaan 1a, Frederiksoord
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00 tot 17.00 uur.

De Hervormde kerk

Oude situatie van de Johannes de Doperkerk

De Nederlands Hervormde kerk, ook wel de Johannes de Doperkerk genoemd. Deze kerk behoort tot een van de oudste kerken van Drenthe.

Vanaf rond het jaar 800 zulllen de bewoners van Vledder en Doldersum wellicht in Diever gekerkt hebben. Circa 2 eeuwen later was de nederzetting van een dusdanig belang zodat onder supervisie van Diever een kapel gesticht kon worden.

Zo groeide hieruit een zelfstandige parochie met een eigen kerk.
Meer informatie bij de Historische Vereniging Vledder

Valsekunst museum

Er is maar één Museum Valse Kunst in de wereld en dat staat dus in Zuidwest Drenthe in het fraaie brinkdorp Vledder.

Daar kun je de Mona Lisa aanraken en van heel dichtbij bekijken. Bij de echte in Parijs zal je dat niet lukken. Lees meer.

Vledder behoort tot het Natitonale park van Drente Westerveld. Met het Drents-Friese Wold als onderdeel van het park. Een uitgestrekt natuurgebied dat reikt tot over de grens met Friesland. In het gebied liggen enkele grafheuvels. In het Koelingsveld, nabij Doldersum, ligt het grootste prehistorisch grafveld van Noorwest Europa.

Het Koelingsveld
Het Koelingsveld